در دوران بهبود و ریکاوری بعد از جراحی ، بدن ، انرژی کافی برای انجام فعالیتهای سنگین و تحرک را در اختیار ندارد. همچنین ، حرکات ورزشی و فعالیت سنگین احتمال خونریزی یا لخته خون در محل جراحی را تشدید می کند.
بعلاوه ، در دوره ریکاوری به دلیل تورم داخل بینی ، نفس کشیدن برای فرد سخت است و ورزش بعد از جراحی بینی و تحرک بدنی زیاد در روزهای ابتدایی بعد از عمل ، این مشکل را تشدید می کند و احتمال دارد عوارض جبران ناپذیری برای فرد ایجاد شود.
ممکن است بعد از عمل بینی ، متوجه شوید که بهبودی شما سریعتر و آسان تر از آنچه پیش بینی کرده بودید، پیش رفته است. ممکن است آنقدر حس بهبودی و خوب بودن داشته باشید که بخواهید دوباره تمرین های ورزشیتان را از سر بگیرید. پس این یک خبر عالی است؛ درست است؟ خوب ، حتی اگر شما احساس سرزندگی می کنید و روی ابرها راه می روید ، شاید بدن شما هنوز به این آمادگی نرسیده باشد . ورزش بعد از عمل بینی نیاز به گذر زمان دارد.
به طور کلی می توان ورزش پس از جراحی بینی به پنج دوره تقسیم نمود :
48 ساعت بعد از رینوپلاستی
با در نظر داشتن این موضوع که آثار مواد بیهوشی و بی حسی در بدن فرد 48 ساعت باقی می ماند ، نیاز است تا در این مدت بیشتر استراحت کند و صبر کند تا سرگیجه و خطر خون ریزی کاهش یابد و زخم هایی که تحت تاثیر عمل بینی ایجاد شده ، تا حدی بهبود یابد.
هفته دوم بعد از جراحی
در هفته دوم بیمار قادر است تا فعالیت های روزانه اش را شروع نماید، از هفته سوم نیز پیاده روی به مدت کوتاه و آهسته مانعی نخواهد داشت.
یک ماه بعد از عمل
فرد می تواند ورزش های قدرتی و کششی همانند پیلاتس و بدنسازی را بعد از یک ماه آغاز نماید. این ورزش ها می تواند شامل : لانچ ، اسكوات ، كار با وزنه و غیره نیز باشد. به طور کلی از هر فعالیتی که ممکن است به بینی صدمه بزند مانند ورزش هایی که توپ در آن استفاده می شود، یا ضربه دارد مانند بوکس، خودداری نمایید. برای ورزش های هوازی كه با تحرک بالا و پرش و دويدن همراه است فرد بايد تا ماه سوم صبر كند.
45 روز پس از عمل بینی
حضور در استخر و شنا کردن مانعی ندارد ، اما شیرجه زدن ممنوع است، در ضمن از رفتن به سونا ی خشک نیز تا پایان ماه دوم به علت گرما و احتمال ایجاد ورم بپرهیزید.
شش ماه پس از جراحی
از ابتدای ماه هفتم بیمار قادر است تا کلیه فعالیت های خود را به طور کامل انجام دهد، ولی باید در تمام شرایط مراقب ضربه های احتمالی باشد و اگر ورزش هایی نظیر بوکس را انجام می دهد، حتماً از محافظ بینی استفاده کند.
چرا ورزش سنگین بعد از جراحی بینی محدودیت دارد؟
در دوران نقاهت بدن فرد ضعیف شده و تمام انرژی خود را برای بهبود و التیام آسیبهای بافتی میگذارد. ورزش یا هر فعالیت سنگین دیگری میتواند باعث خونریزی در محل جراحی یا نشت خون به بافتهای اطراف شود؛ این مسئله میتواند ناشی از افزایش جریان خون باشد یا میتواند به دلیل فشار عضلات صورت بهوجود بیاید. در نهایت این عوامل کبودی و تورم گسترده در نواحی تحت درمان را در پی دارد.
علاوهبر اینها در دوران نقاهت فرد توانایی مناسبی برای تنفس راحت و سریع ندارد و ممکن است از نظر تنفس دچار مشکل شود. در هرصورت انجام ورزش یا فعالیت سنگین تا زمانی که پزشک آن را تأیید نکند، عوارض ناخوشایندی مثل عدم رضایت از نتایج جراحی، تورم و خونریزی، افزایش طول دوره نقاهت و ریسک سلامت را بهدنبال دارد.
چه مدت بعد از عمل بینی میتوان ورزش کرد؟
این که تا چه مدت بعد از عمل بینی باید استراحت کنیم و ورزش بعد از جراحی بینی را چقدر تعویق بیندازیم سوالی است که برای اغلب داوطلبین جراحی زیبایی بینی مطرح می شود. زمان دقیق از سر گیری ورزش بعد از عمل بینی به وسعت جراحی و نوع ورزش مورد نظر بستگی دارد. برخی از بیماران که عمل زیبایی بینی پر چالشی را پشت سر گذاشتهاند بهتر است استراحت مطلق داشته و از انجام فعالیت های ورزشی یا هر فعالیتی که موجب وارد آمدن فشار به بیمار و تشدید خونریزی و عوارض جانبی شود ، خودداری کنند. از سر گیری فعالیتهای ورزشی سبک را در مدت زمان کوتاهی بعد از عمل بینی میتوان شروع کرد ، اما ورزشهای رزمی و سنگین گاهی لازم است تا چند ماه بعد از عمل هم به تاخیر بیافتد.
چه زمانی ورزش حرفهای خود را شروع کنیم؟
برخی افراد ممکن است قبل از جراحی بینی بهصورت حرفهای ورزش کنند و مایل باشند بعد از جراحی هرچه سریعتر به ادامه ورزش خود بپردازند. بهطور کلی ورزش بعد از جراحی بینی باید با هماهنگی پزشک انجام شود و درصورت لزوم از برخی روشها برای کاهش آسیب آن استفاده کرد. اما در اغلب موارد به فرد توصیه میشود بهمنظور تثبیت نتایج جراحی بینی و حفظ سلامت خود، حداقل چند ماه ورزش سنگین نداشته باشند.
بدنسازی بعد از عمل بینی
ورزشهای قدرتی و بدنسازی لازم است تا چند هفته بعد از عمل به تعویق انداخته شود. زیرا این وزش ها فشار زیادی را به بدن و بینی وارد می کند و ممکن است منجر به خونریزی بینی شود. به همین دلیل پزشکان تاکید می کنند که بیمار تا زمانی که به طور کامل بهبود پیدا نکرده از انجام تمرینات بدنسازی بعنوان ورزش بعد از جراحی بینی ، خودداری کند.
چند نکته مهم برای فعالیت و ورزش بعد از عمل بینی
- در ماه اول، هر ورزشی که نیاز به خمشدن دارد را فراموش کنید. حرکاتی مثل کرانچ، رساندنِ دستها به پاها و وزنهزدن، از کارهای خطرناکی است که قطعا ممنوع است و به هیچوجه توصیه نمیشود.
- حداقل دو ماه بعد از عمل بینی، استراحت داشته باشید و هیچگاه نباید وزنهای بیشتر از ۲ کیلو را بلند کنید، یعنی حتی اگر مادر یا پدر هستید، بلند و بغلکردنِ کودکتان هم به شما آسیب خواهد رساند.با بلند کردنِ اجسام سنگین، به بدنتان فشار میآورید و فرآیند ترمیم بینیتان به تأخیر خواهد افتاد.
- رابطه جنسی را هم محدود کنید. در کل، کارهایی که شما را به نفسنفس میاندازد را کنار بگذارید؛ پس بهتر است یک هفته اول را به تنهایی بخوابید تا از اتفاقات احتمالی جلوگیری شود.
سخن پایانی
اگرچه برایتان به عنوان یک عاشق ورزش سخت است که در تمرینات خود وقفه بیاندازید ، اما به یاد داشته باشید که این دوره فقط یک استراحت موقتی است. پس بهتر است از بدن و بینی جدید خود بعد از عمل جراحی محافظت کنید.
چند روش خاص وجود دارد که می توانید بواسطه آنها روند بهبود خود را تقویت کنید. برخی خوراکی ها مانند زردچوبه ، زنجبیل ، آناناس و زغال اخته خاصیت ضد التهابی طبیعی دارند. افزایش مصرف آنها بعد از جراحی بینی می تواند کمی زمان بهبودی شما را کاهش داده و به شما در بهتر شدن کمک کند. مدت زمان خواب و استراحت بسیار مهم است؛پس زمان زیادی را برای خواب بگذارید و همچنین به آبرسانی به بدنتان هم اهمیت دهید. هر دو مورد برای بهبودی سریع ضروری هستند.
زمان زیادی نمی برد که با یک امتیاز ویژه به سطح آمادگی جسمانی قبلی خود بازخواهید گشت: بینی شما از قبل خیلی بهتر به نظر می رسد! در صورت انتخاب یک جراح بینی با تجربه و مراقبت صحیح ، ترمیم بینی بعد از جراحی زیبایی می تواند سریع و روان باشد .