انحراف بینی یک عارضه نسبتاً شایع است که بسته به درجات آن، عوارض متفاوتی دارد. این عارضه عموماً به جراحی نیاز دارد. انحراف بینی، به آسیب غضروف تیغه میانی بینی گفته میشود که در داخل حفره بینی ایجاد شده و ممکن است در ظاهر دیده نشود، اما مشکلات شدیدی مانند سردرد، گرفتگی بینی و سینوزیت برای فرد ایجاد میکند که میتواند بسیار دردناک باشد. لازم به ذکر است، منظور از انحراف بینی، کجبودن تیغه داخل بینی است، نه خود بینی. این اختلال معمولاً با یک شکستگی ساده یا بر اثر تصادف ایجاد میشود. عمدهترین تفاوت انحراف بینی و کجی بینی این است که جراحی انحراف بینی، درمانی است، اما عمل کجی بینی، جنبه زیبایی دارد.
انحراف بینی از مشکلات مربوط به سپتوم بینی است، هنگامی که این دیواره نازک به سمت چپ یا راست منحرف شود، سوراخ های بینی نسبت به حالت طبیعی کوچک تر شده و در نهایت با انسداد راه های هوایی، خشک شدن و خونریزی، سردرد و… همراه است. اگر شما هم از این مشکل رنج می برید، به طور حتم به فکر درمان انحراف بینی خود به وسیله عمل انحراف بینی یا راه های دیگر هستید. انحراف بینی به دلایل مختلفی از جمله ایجاد ضربه تصادف و مشکلات مادرزادی و غیره به وجود می آید، اما راه های درمان انحراف بینی چیست؟
عمل انحراف بینی
در جراحی انحراف بینی ابتدا در بخشی از بینی که دارای انحراف است ، برشی ایجاد می گردد و سپس انحراف سپتوم اصلاح می گردد.
مقصود از جراحی پلاستیک بینی یا جراحی زیبایی بینی ، ایجاد هر گونه تغییر در شکل ظاهری بینی از قبیل اصلاح افتادگی نوک بینی ، کاهش سایز بینی ، قوس دار کردن تیغه بینی و غیره می باشد.
بسیاری از مراجعین دارای انحراف بيني ، تصور می کنند که با انجام جراحی ، کجی تیغه میانی بینی نیز اصلاح شده و بینی صاف می شود.
در این جا باید بر این مسئله تاکید نمود که جراحی انحراف بینی ، تنها منجر به اصلاح انحراف تیغه بینی شده و تغییری در ظاهر بینی ایجاد نخواهد کرد.
به طور کلی هدف از انجام عمل جراحی انحراف بینی باز کردن مجاری هوایی مسدود شده بینی می باشد.
لازم به ذکر است که کجی ظاهری بینی با انحراف بینی متفاوت است، البته در برخی موارد ممکن است انحراف دماغ منجر به اختلال در زیبایی ظاهری بینی شود که در اینصورت باید همزمان با عمل انحراف بینی ، جهت رفع ایرادات ظاهری بینی ، جراحی زیبایی بینی نیز انجام گیرد که این کار به صلاحدید جراح بینی بستگی دارد.
از کجا بفهمیم انحراف بینی داریم؟
قبل از اقدام به درمان برای انحراف بینی ، باید این مشکل به درستی تشخیص داده شود. تشخیص انحراف بینی به آسانی امکان پذیر است، هنگامی که شما جلوی آینه می ایستید، می توانید کج شدن تیغه بینی خود را به راحتی مشاهده نمایید. افرادی که از انحراف بینی رنج می برند، تیغه بینی آنها به یک سمت کج شده و این باعث شده تا با کوچک شدن سوراخ های بینی، فرد در تنفس صحیح از طریق بینی با مشکل مواجه شود. گرفتگی بینی، عفونت های مکرر و مشکلات مربوط به سینوس همگی نشان دهنده مشکل در سپتوم بینی است.
در مواردی که انحراف بینی شدید باشد فرد از سردرد ودرد صورت رنج خواهد برد. پزشک برای استفاده از بهترین روش درمان انحراف بینی از بیمار درباره نحوه خواب، خروپف و مشکلات دیگر سوال می پرسد. در صورت لزوم و برای تشخیص دقیق تر ممکن از آزمایشاتی مانند سی تی اسکن درخواست شود.
دلایل انحراف بینی
تکاملی و ژنتیکی:
اولین و مهمترین عامل بروز انحراف بيني، بهدلیل اختلافات ژنتیکی است که بهدلیل اختلاف نوع جثه پدر و مادر رخ میدهد که با بالاتررفتن سن، بیشتر نمایان میشود. به این صورت که تیغه هنگامی که میخواهد رشد کند بهخاطر این عدم تشابه که از والدین به ارث برده بهطور نامتقارن در دو طرف بینی رشد میکند، بنابراین رشد تیغه، گوشت و پوست با هم همخوانی لازم ندارند و در نتیجه تیغه بینی انحراف پیدا میکند.
ضربه به بینی یا شکستگی :
دومین عامل، صدمه و ضربه خوردن بینی است که ممکن است در کودکی یا بزرگسالی اتفاق بیفتد.
هرچند بافت غضروفی بینی نسبت به استخوان انعطافپذیری بیشتری دارد، اما اگر ضربه شدیدی به بینی وارد شود، ممکن است موجب نحراف تیغه بینی شود. حال هرچه ضربه در سنین کمتری به بینی وارد شود بهدلیل اینکه بافت غضروفی استحکام کمتری نسبت به بزرگسالی دارد، عوارض شدید تری بهدنبال دارد.
درمان انحراف بینی با جراحی
همانطور که گفته شد، بهترین و موثرترین روش برای درمان انحراف بینی، روش جراحی است. پیش از انجام جراحی، لازم است با عوارض عمل انحراف بینی نیز آشنا شوید. با انجام مراقبت بعد از عمل انحراف بینی، روند بهبود نیز سریع تر می شود. جراحی به شکل های مختلفی انجام می شود:
- اصلاح تیغه بینی (سپتوپلاستی): این جراحی با رفع مشکلات مربوط به تیغه بینی به افرادی که از مشکلات تنفسی ناشی از انحراف بینی رنج می برند، کمک می کند.
- سوزاندن یا بریدن شاخک بینی (تربینو پلاستی): این روش جراحی از طریق سوزاندن یا بریدن شاخک بینی به درمان انحراف بینی کمک می کند. گاهی نیز لازم است، قسمتی از استخوان بینی جهت باز شدن مجاری تنفسی برداشته شود.
- تراش بافت مخاطی بینی: درمان انحراف بینی با برداشتن قسمتی از استخوان و غضروف بینی نیز امکان پذیر است.
روش های تشخیص انحراف بینی
انحراف بینی عموما از طریق معاینه ساده ، به کمک آندوسکوپ امکان پذیر است. آندوسکوپ به جراح بینی کمک می کند، تیغه بینی یا سپتوم را به دقت مورد بررسی قرار دهد و به سهولت بتواند انحراف سپتوم بینی را تشخیص دهد.
البته بهترین جراح بینی در برخی موارد ، از طریق تجویز سی تی اسکن اقدام به تشخیص قطعی انحراف بینی می نماید